Slow life
20:35
Do powrotu pozostało już tylko kilka dni. Nadal jest
zachwycona i pewnie nikt się temu nie dziwi. Zwiedzamy w mniejszym tempie, bo
na Koh Chang wszyscy żyją wolniej. W tym zwolnionym rytmie przeglądam wpisy na
FB i różne informacje z kraju. I nawet jakbym chciała szybko odpisać, to i tak
tego nie zrobię, bo właśnie Internet, choć szerokopasmowy, gdzieś zaginął. I mogę
sobie tylko pomyśleć. Więc teraz odpowiadam hurtem na wszystkie pytania i
komentarze, bo szansa, że uda mi się ten post wstawić jest dziś jakby większa. Przynajmniej
tak mi się wydaje.

Tyle o małpach.
Pojawiły się także prośby i sugestie, bym napisała coś
więcej o tym, jak się żyje w Tajlandii. To bardzo trudne, bo ja tak naprawdę
mało wiem. Tajlandię widzę oczami moich przewodników. Widzę to, co chcą mi
pokazać i co sama doczytam lub zrozumiem. Musiałabym posiedzieć tu dłużej i
pogadać z ludźmi. Na tym poziomie komunikacji, jest to kompletnie niemożliwe. Ale,
że żyją mądrzej, bo wolniej, to wiem na pewno. Mają ku temu lepsze warunki. Wszystkim,
którzy tutaj się wybierają po raz pierwszy – A WARTO! – zalecam ostrożność,
przy żywieniu. Można nie znać angielskiego, bo oni tez nie znają i komunikacja
i tak odbywa się na migi, ruchy ciała i chęć zrozumienia. Kluczowe słowo, które
trzeba zapamiętać to „spicy”. Pytać o spicy należy nawet przy białym ryżu, bo
oni wszystko zamieniają w palący żar. Wczoraj jedliśmy kolację ze znajomymi
Piotra, którzy mieszkają w Tajlandii (Polak i Birmanka). Oboje zamówili tajskie
jedzenie i w połowie dania, kiedy z oczu płynęły im łzy, z nosa wydzielina a
pot ognisty wystąpił na czoło odstąpili. Śmierć zajrzała im w oczy i zrozumieli
, że się nie da. Nasza Cherry zamówiła pyszną zupę. Systematycznie przy każdym posiłku
wyjadamy (próbujemy) wszyscy wszystkim, by rozeznać, co tu jeszcze można zjeść.
Zupa była znakomita.
Wszyscy z uznaniem kiwaliśmy głowami dla tego dania, próbując
zapamiętać jego tajską nazwę. Następnie Cherry zapytała, czy już wszyscy
posmakowali i uzyskawszy odpowiedź, że tak, wzięła łyżkę, nabrała chili i
dosypała pełną łyżkę do talerza.
Łyżkę! Nie łyżeczkę.
Chili! Nie słodkiej papryki.
Patrzałam z podziwem, jak to zjada. Umarłabym od gorąca. Wewnątrz
i na zewnątrz. A ona ma się dobrze.
Podobno oni dokładnie tak samo reagują na przybyszów z Europy,
którzy się tu opalają. Nie mogą się nadziwić, jak tak można. Tajowie na
wszystkie sposoby unikają słońca.
Z rzeczy, które w tym slow lifie mnie jeszcze zadziwiają, to
wysokość pomieszczeń hotelowych, niewspółmierna do wzrostu Tajów. Wszystkie
pokoje duże i przestronne, łóżka ogromne ( 220-250 szerokości) i naprawdę bardzo
drobni Tajowie. Ja tutaj czuję się bardzo
dużą kobieta i to jest zupełnie nowe doświadczenie.
No i rzecz, bez której nie wolno opuścić Tajlandii – czyli tajski
masaż.
Obowiązkowo. Godzinny kosztuje od 15 – 30 złotych (w zależności
od miejsca) i według mnie jest rarytasem na skalę światową.
Nigdzie takiego nie ma!
I teraz się żegnam, bo właśnie się udaję!
0 komentarze